neděle 3. února 2019

Provařená - Simona Votyová


Tři příběhy, které spolu zdánlivě nesouvisí. Opak je ale pravdou. Osud si usmyslel, že tyhle tři ženy, se kterými se život nemazlil svede dohromady.


Provařená je román pro ženy, který můžete přečíst jedním dechem (pokud budete chtít). Sledujeme v něm osudy tří žen, které se na začátku všeho vůbec neznají. Postupem času je ale osud svede dohromady a stanou se z nich kamarádky. 

Kamila dostala v knize nejvíce prostoru. Aby taky ne. Mladinká Kamila po smrti své matky padla až na samé dno, kde ji do svých spárů lapily drogy. Se svým ,,přítelem" žije ve smradlavém brlohu a krádeže jsou jejich způsobem, jak se dostat k penězům na ,,matroš." Když ale Kamila zjistí, že jí v břiše roste malý hrášek, rozhodne se s drogami skoncovat a dopřát miminku i sobě nový, lepší život. Jako by ten nahoře tušil, že potřebuje pomoc a společně s osudem jí seslal ,,finanční dar", který ji tuto cestu umožní.
Nasedá tedy na vlak, kde potkává studenta Lukáše, který se s ní dává do řeči a v jejím životě se nezdrží pouze pár stanic. 

Rozvedená Sylvie, která splácí dluhy svého bývalého gamblerského manžela touží po dítěti. O to, které čekala s manželem bohužel přišla a teď ví, že jí biologické hodiny už bijí na poplach. Vše si dobře rozmyslí a způsobem, který není zrovna fér se dostává do jiného stavu se spolužákem, rockovou hvězdou Patrikem Pelantou. Ten se ke svému otcovství postaví čelem, zaplatí za Sylvii dluhy, nechá ji bydlet ve svém ostravském bytě, ale nejsou pár. Sylvie porodí dceru Leonku a pomalu zjišťuje, že její ,,vyvolený" je sice skvělý otec, ale zlý a absolutně neempatický člověk.

Alice je maminkou malého Vojtíška, která se společně se svým workoholickým manželem Martinem přestěhovala na malou vesničku, kde nikoho nezná a stále hledá možnost, jak se realizovat. Jednoho dne se zastaví pro pár domácích marmelád. Tato návštěva je začátkem nejen jednoho silného přátelství.

Je těžké se o knize více rozepsat, jelikož vše by mohlo být spoilerem a já myslím, že příběh každé z žen by si měl odhalit každý jeden čtenář sám. Nechci nikoho připravit o ten moment překvapení, když čeká opačný vývoj než ve skutečnosti nastane. 

Prvotina této české spisovatelky mě neskutečně dostala. Chvílemi mi naskakovala husí kůže, chvílemi se mi tajil dech, chvílemi se mi zvedal žaludek z jednání jistých postav a chvílemi mi tekly slzy. Simonu Votyovou řadím mezi oblíbené české autory a těším se na další knihu. 

Řekla bych, že Provařená může být také vhodně zvoleným dárkem pro toho, kdo si neustále stěžuje na patálie svého života. Po jejím přečtení si totiž uvědomí, že ty jeho starosti mohou být pouhou banalitou oproti tomu, co potkalo naše tři hrdinky.


Počet stran: 251
Autor: Simona Votyová
Rok vydání: 2017

Moje hodnocení: ***** / *****




Žádné komentáře:

Okomentovat